MINISTERUL MEDIULUI, MĂCIUCA CONSERVATION CARPATHIA

Publicat la: 06.11.2016| Comentarii
 

conservation-carpathia-ministerul-mediului-dna-guard-forest

PENTRU INFRACTORI MUMĂ, PENTRU PROFESIONIŞTI CIUMĂ

 

 

Două cazuri, reflectate de dosarele justiţiei, vor fi expuse în acest episod, aşezate în oglindă, pentru a observa diferenţa de tratament şi implicare a Ministerului Mediului: protejarea infractorilor şi a cazurilor de corupţie legate de siturile NATURA 2000 versus eliminarea profesioniştilor din teritoriul pe care au pus ochii miliardarii de la Conservation Carpathia.

 

PRIMUL CAZ – FUNDAŢIA GUARD FOREST – SITUL PARÂNG ROSCI0188

 

Te bagă pe la miniştri. M-a luat cu el în maşină şi m-a dus pe unde n-am visat eu că intru, pe la secretari de stat şi miniştri.

Gheorghe “Gicu” Deaconeasa – condamnat şi inculpat

 

 

La 12 mai 2009, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, ing. Gheorghe Deaconeasa, preia o fundaţie, îi schimbă denumirea în Guard Forest şi îi stabileşte un nou obiectiv: protecţia mediului. Urmează înscrierea tardivă a acestei fundaţii într-o procedură la Ministerul Mediului în urma căreia se primeşte în custodie, prin convenţia 76 din 25.02.2010, situl de importanţă comunitară Parâng, împreună cu ariile naturale protejate de interes naţional pe care acesta le includeo suprafaţă totală de 30.434 hectare situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara.

 

Adevăratul scop, aşa cum îl va dezvălui mai târziu DNA, nu a fost protecţia mediului, ci, astfel cum se consemnează în Rechizitoriul din 14 mai 2015 întocmit în dosarul 251/P/2011:

 1. deturnarea activităţilor de control în domeniul protecţiei mediului”;
 2. valorificarea în interes propriu a potenţialului silvic şi turistic al zonei”;
 3. obţinerea controlului asupra arealului sitului Natura 2000 Parâng”;
 4. obţinerea controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara”;
 5. realizarea de “beneficii materiale substanţiale ca rezultat din tăierea masei lemnoase din zonă” şi valorificarea către HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER;
 6. protejarea propriilor interese legate de exploatarea materialului lemnos”.

 

Pentru preluarea custodiei, ing. Deaconeasa „Gicu” Gheorghe a apelat la Bărbulescu Ion Marius, care a deţinut funcţiile de director de cabinet în cadrul Ministerului Mediului, comisar general şi director în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Au rezultat, în sfera penalului, infracţiunile de cumpărare şi trafic de influenţă în formă continuată, dare şi luare de mită, iar în sfera rezultatelor concrete – presiuni şi influenţarea funcţionarilor de la Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Craiova, ITRSV Vâlcea, Garda Naţională de Mediu, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tursimului, Secretariatul General al Guvernului.

 

O listă incredibil de lungă! Dar astăzi ne oprim numai la primirea în custodie a sitului Natura 2000 Parâng, activitate care este rezultatul infracţiunilor mai sus expuse.

 

În cursul lunii ianuarie 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru preluarea în custodie şi administrare a ariilor naturale protejate, dosarele urmând a fi depuse până la 29.01.2010 la sediul ministerului.

 

Gicu Deaconeasa află numai în după-amiaza zilei de 28.01.2010 de procedura de încredinţare a siturilor Natura 2000, iar în 29.01.2010 apelează la Bărbulescu Ion Marius pentru a-i „opri”  un număr de înregistrare a dosarului cu data de 29.01.2010, astfel încât, aparent, dosarul de candidatură să fie depus în termen. Acesta îi dă indicaţii şi îl asigură că „e oprit tot ce trebuie”.

 

La 1.02.2010, Gicu Deaconeasa se deplasează la Ministerul Mediului şi Pădurilor şi depune, peste termen, dosarul de atribuire a custodiei sitului Parâng la Direcţia Generală Protecţia Naturii şi Managementul Ariilor Naturale Protejate.

 

Dosarul este înregistrat sub nr. 113921 din 29.01.2010, deşi depunerea efectivă s-a realizat la 1.02.2010, după termenul limită al sesiunii de depunere a dosarelor. În continuare, Gicu Deaconeasa beneficiază de sprijinul lui Bărbulescu Ion Marius în tot intervalul de timp în care s-a derulat procedura de evaluare a dosarelor pentru atribuirea custodiei siturilor Natura 2000 (dosarul era incomplet şi lipseau documente esenţiale), inclusiv în vederea semnării convenţiei de custodie.

 

Astăzi Gheorghe „Gicu” Deaconeasa este condamnat definitiv la două pedepse de 7 ani şi 6 luni, respectiv 5 ani de închisoare, este condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare într-un alt dosar, este trimis în judecată, în calitate de inculpat, în alte două dosare, prin rechizitorii DNA, este inculpat într-un dosar inclusiv pentru abuz în serviciu, tăiere fără drept şi sustragere de arbori tăiaţi fără drept chiar în zona sitului Natura 2000 Parâng şi este cercetat pentru diverse infracţiuni în numeroase alte dosare penale.

 

Înainte de a face trecerea la al doilea caz, stabilim şi o conexiune între cele două situaţii expuse: CHERĂSCU „CONFIDENŢIAL” ZOTTA.

 

Revenim la momentul antedatării dosarului de candidatură al Fundaţiei Guard Forest, în urma traficului de influenţă a inculpatului Bărbulescu Ion Marius. Redăm o convorbire telefonică, probă în dosarul DNA, purtată la 1.02.2010, ora 8:47:51

 

BĂRBULESCU ION MARIUS: urcaţi sus la Biodiversitate. O căutaţi pe RAMONA CHERĂSCU (…).

DEACONEASA GHEORGHE: E tot aici la Mediu?

BĂRBULESCU ION MARIUS: La Biodiversitate sus la etajul 5 (…).

DEACONEASA GHEORGHE: RAMONA CHERĂSCU.

BĂRBULESCU ION MARIUS: Bun. Şi ŞTIE EA CE ARE DE FĂCUT”.

 

Tot la 1.02.2010, ora 09:02:10, are loc o nouă convorbire între Bărbulescu şi Deaconeasa:

 

BĂRBULESCU ION MARIUS: Aţi urcat?.

DEACONEASA GHEORGHE: am urcat (…) mi-a înregistrat cererea şi îmi dă număr de înregistrare (…) Vin la dumneavoastră. (…) aştept să iau cererea”.

 

Cine este Cherăscu Ramona, care, la 1.02.2010, înregistrează o cerere prin antedatare, sub nr. 113921 din 29.01.2010?

 

În prezent, ZOTTA-CHERĂSCU Ramona, consilier superior la Ministerul Mediului şi fost director adjunct la Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

 

SOŢIA LUI MIHAI ZOTTA, fost director general în Ministerul Mediului şi Pădurilor, iar acum PREŞEDINTE AL ASOCIAŢIEI OCOLUL SILVIC CARPATHIA ŞI DIRECTOR LA FUNDAŢIA CONSERVATION CARPATHIA.

 

Sau, mai bine spus, ZOTTA „CONFIDENŢIAL” CHERĂSCU, astfel cum a completat în declaraţiile de avere pentru anul 2016 rubrica cu privire la veniturile soţului Mihai Zotta.

 

Gheorghe Deaconeasa şi Bărbulescu Ion Marius au fost trimişi în judecată prin rechizitoriu DNA, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Vâlcea, la al 31-lea termen de judecată.

 

Am sesizat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la activitatea infracţională a directorului Guard Forest, custodele sitului Natura 2000 Parâng, comunicând copie de pe toate rechizitoriile DNA şi ale altor parchete. Răspunsul Ministerului Mediului a fost că nu pot rezilia convenţia de custodie/administrare, întrucât nu este un demers permis de clauzele contractului, însă „PE VIITOR VOR FI MAI ATENŢI la selectarea custozilor şi a partenerilor contractuali”.

 

Fundaţia Guard Forest este şi în prezent administrator al Sitului Natura 2000 Parâng, primind şi un „bonus” de peste 500.000 EURO, prin POS Mediu, pentru întocmirea planului de management al sitului.

 

 

 

AL DOILEA CAZ – FUNDAŢIA CONSERVATION CARPATHIA – SITURILE MUNȚII FĂGĂRAȘ ȘI PIEMONTUL FĂGĂRAȘ (ROSCI0122 şi ROSPA0098)

 

 

La 25 iunie 2010 Ministerul Mediului şi Pădurilor încheie cu Ocolul Silvic Răşinari RA şi Ocolul Silvic Izvorul Florii convenţia de administrare nr. 7, prin care cele două ocoale private preiau în administrare situl Munţii Făgăraş ROSCI0122 şi aria Piemontul Făgăraş ROSPA0098.

 

Cele două situri au o suprafaţă de 270.207 hectare şi includ teritorii din judeţele Vâlcea, Sibiu, Braşov şi Argeş.

 

Aşa cum am arătat, Fundaţia Conservation Carpathia este autorizată prin încheierea nr. 16/AS din 2.12.2009, fiind înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 1/F din 22.12.2009.

 

Ulterior începe organizarea structurilor comerciale care vor achiziţiona teritoriul vizat de fondatorii Conservationa Carpathia, astfel că se ratează sesiunea din ianuarie 2010 organizată de Ministerul Mediului pentru acordarea în custodie şi, apoi, în administrare, a siturilor Natura 2000 din zona de interes pe care doresc să o acapareze miliardarii din Conservation Carpathia.

consevation-carpathia-proprietati

cu albastru închis, proprietăţile societăţilor comerciale care achiziţionează terenuri folosind numele Conservation Carpathia, pe raza comunelor Nucşoara, Lereşti, Valea Mare Pravăţ şi Rucăr

 

Conservation Carpathia îşi manifestă interesul de preluare în administrare a siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş, încercând, într-o primă fază, o asociere cu cele două ocoale private care au în administrare siturile.

 

Astfel, se înfiinţează, prin încheierea 1604/CC din 28.01.2014 a Judecătoriei Sibiu, Asociaţia Administraţia Siturilor Făgăraş, cu membri fondatori OS Răşinari RA, OS Izvorul Florii RA şi Fundaţia Conservation Carpathia.

 

Această iniţiativă a reprezentat o tentativă a Fundaţiei Conservation Carpathia de a obţine, indirect, influenţă şi atribuţii decizionale cu privire la administrarea celor două situri, însă demersul a fost refuzat de ministrul Attila Korodi, întrucât s-a considerat că nu se poate dobândi calitatea de administrator al unor situri Natura 2000 decât în urma procedurii de atribuire a acestei calităţi organizată de Ministerul Mediului şi nu printr-un demers juridic gândit astfel încât să fie ocolite prevederile legii (adresa MMSC nr. 15827 din 27.06.2014).

 

 

“ARBITRAR” ŞI “EXCESIV” – JOCUL MINISTERULUI MEDIULUI PENTRU INTERESELE CONSERVATION CARPATHIA

 

Eşuând această variantă, Fundaţia Conservationa Carpathia începe un lobby puternic pentru a determina Ministerul Mediului să rezilieze contractul de administrare a celor două situri Natura 2000 încheiat cu ocoalele silvice private Răşinari şi Izvorul Florii.

 

Ministerul Mediului trimite celor două ocoale două notificări (nr. 3810 din 16.07.2014 şi nr. 5557 din 23.10.2014), iar prin adresa nr. 5557 din 14.01.2015 ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu anunţă REZILIEREA DE DREPT a contractului de administrare nr. 7 din 25.06.2010.

 

La 28.01.2015 OS Răşinari RA şi OS Izvorul Florii RA contestă măsura rezilierii, prin procedură prealabilă, expunând, punctual, modul prin care au îndeplinit absolut toate obligaţiile impuse, în mod succesiv, de Ministerul Mediului.

 

În plus, s-a evidenţiat şi implicarea administratorilor siturilor Natura 2000 în proiectul “Managementul integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş”, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, în valoare de 17.225.594 lei (aproximativ 4.000.000 EURO), proiect aflat în implementare. În urma acestui proiect a rezultat un plan de management al siturilor, situat, conform unei surse din Ministerul Mediului, în top 3 planuri de management de calitate, întocmite la nivel naţional. Aveam, aşadar, demersuri de bună credinţă, efectuate de profesionişti.

 

Prin adresa 573 din 5.03.2015, ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu respinge contestaţia celor două ocoale şi menţine măsura rezilierii.

 

Curtea de Apel Alba-Iulia este investită cu soluţionarea litigiului, în proces intervenind, la 4.09.2015, şi Fundaţia Conservation Carpathia, nu pentru a-şi sprijini foştii asociaţi, ci pentru a întări cu noi „argumente” poziţia Ministerului Mediului.

 

Interesul Fundaţiei Conservation Carpathia în tot acest caz a fost expus chiar de Fundaţie, în cererea de intervenţie:

 

 1. calitatea de mare proprietar de fond forestier pe raza judeţului Argeş, în zonele limitrofe siturilor Făgăraş şi Piemontul Făgăraş”;
 2. se creează posibilitatea atribuirii siturilor către alt administrator şi posibilitatea ca pe viitor FCC să poată participa la procedura de atribuire în administrare a siturilor Făgăraş”;
 3. FCC deţine logistica necesară realizării activităţilor de administrare în arii protejate”;
 4. Ministerul Mediului va organiza o nouă procedură de încheiere a unui nou contract de administrare a siturilor, FCC are deja asigurate şi preabrobate sursele de finanţare necesare

 

Curtea de Apel Alba Iulia, prin sentinţa nr. 193 din 30 octombrie 2015, dispune anularea notificării de reziliere a Ministerului Mediului, evidenţiînd nenumărate modificări succesive ale art. 18 lit. b) din OG 57/2007, care reglementează forma juridică de organizare a administratorilor ariilor naturale protejate, ajungând la concluzia că repetatele ordonanţe de urgenţă ale Guvernului cu privire la acest aspect, au creat norme juridice care nu sunt clare, previzibile, precise şi inteligibile, încălcând astfel principiile securităţii juridice şi al încrederii legitime, context în care notificarea de reziliere a fost considerată arbitrară şi excesivă.

 

Pentru asigurarea căror interese a promovat Ministerul Mediului mai multe ordonanţe de urgenţă în sensul modificării art. 18 din OUG 57/2007 (şi la presiunea cărei entităţi interesate, conform unei surse din minister)? Ar fi o altă analiză interesantă.

 

CARUSELUL MODIFICĂRILOR LEGISLATIVE LA COMANDA CONSERVATION CARPATHIA

 

Abuzurile Ministerului Mediului nu se opresc însă după ce justiţia tranşează cazul. INTRĂ CHIAR ÎNTR-O ZONĂ A ABSURDULUI: la Ministerul Mediului ajung oamenii miliardarilor din Conservation Carpathia – ministrul Daniela-Cristina Paşca Palmer, precum şi secretarii de stat Erika Stanciu şi Viorel-Traian Lascu (autosuspendaţi din FCC pe perioada mandatului).

 

O sursă din Ministerul Mediului ne-a pus la dispoziţie o corespondenţă inedită.

 

La 28.01.2016 administratorii siturilor Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş solicită clarificări ministrului Cristina-Daniela Paşca Palmer, în vederea implementării de noi proiecte. Adresa rămâne fără răspuns.

 

La 18.03.2016, se formulează o nouă adresă către secretarul de stat Viorel-Traian Lascu, prin care se arată că în urma rezilierii anulate de instanţă şi a lipsei de reacţie a ministerului pentru corectarea situaţiei pe care a generat-o, structura de administrare a celor două situri Natura 2000 nu mai are personal angajat, alocări financiare şi nu a putut să realizeze venituri.

 

Prin adresa 17401 din 22.04.2016, secretarul de stat Viorel-Traian Lascu răspunde că Ministerul Mediului va pregăti actul adiţional pentru modificarea actului de administrare.

 

La 12.06.2016, Administraţia Siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş revine cu o adresă şi solicită Ministerului Mediului clarificări cu privire la data la care se poate semna actul adiţional la convenţia de administrare. Adresa rămâne fără răspuns.

 

La 24.08.2016, Administraţia Siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş solicită încă o dată secretarului de stat Viorel-Traian Lascu semnarea actului adiţional (cerută iniţial din ianuarie 2016). Se consemnează şi imposibilitatea de a accesa fonduri structurale în vederea implementării măsurilor de management conservativ în siturile Natura 2000.

 

Prin adresa 20006 din 7.09.2016, VIOREL-TRAIAN LASCU SE RĂZGÂNDEŞTE: nu se mai semnează act adiţional şi se invocă modificarea art. 18 lit. b) din OUG 57/2007, prin Legea nr. 95 din 11 mai 2016, modificare care îl duce la concluzia din notificarea de reziliere din ianuarie 2015 – Asociaţia Piemontul şi Munţii Făgăraş nu mai poate fi considerată structură de administrare a siturilor Natura 2000 !!!

 

Reamintim ce spunea “coada de topor FCC” Viorel-Traian Lascu în 22.04.2016:

 

structura de administrare cu personalitate juridică a Administratorului siturilor Natura 2000 ROSCI0122 Munţii Făgăraş şi ROSPA0098 Piemontul Făgăraş este reprezentată de Asociaţia Piemontul şi Munţii Făgăraş

 

şi ce spunea în 07.09.2016:

 

Asociaţia Piemontul şi Munţii Făgăraş nu mai poate fi considerată structura de administrare cu personalitate juridică aflată în subordinea Ocoalelor Silvice Răşinari RA şi respectiv Izvorul Florii RA”.

 

Concluzia pentru tergiversarea semnării actului adiţional timp de aproape 2 ani?

 

O regăsim în adresa din 7.10.2016 comunicată de Administraţia Siturilor Natura 2000 Munţii Făgăraş şi Piemontul Făgăraş ministrului FCC Cristina-Daniela Paşca-Palmer:

 

apreciem această ultimă modificare a legislaţiei ca fiind făcută intenţionat, pentru a exclude anumiţi participanţi de la procesul de administrare a unor arii natural protejate

 

Concluzia şi traducerea noastră: ÎN MUNŢII FĂGĂRAŞ, MILIARDARII CONSERVATION CARPATHIA AU INSTAURAT DEJA VESTUL SĂLBATIC! SE APLICĂ LEGEA CELUI MAI PUTERNIC ŞI CU MINIŞTRII TEHNOCRAŢI ÎN BUZUNAR!

The Ministry of Environment – The Conservation Carpathia Cudgel

Published at: 06.11.2016| Comments
 

conservation-carpathia-ministerul-mediului-dna-guard-forest

The criminals' meat is the professionals' poison

Two cases, reflected in criminal files, will be presented in this episode, in the aim of exposing the difference of treatment and involvement of the Ministry of Environment: protection of the criminals and corruption cases connected to the NATURA 2000 Sites and the disposal of the professionals from the territory wanted by the billionaires from Conservation Carpathia.

THE FIRST CASE – THE GUARD FOREST FOUNDATION – THE SITE PARÂNG ROSCI0188

He introduces you to ministers. He took me in his car and drove me where I never dreamed I would get, to state secretaries and ministers”.

Gheorghe “Gicu” Deaconeasa – defendant and convicted

On the 12th of May 2009, the former chief of the Voineasa Forestry Department, eng. Gheorghe Deaconeasa, takes over a foundation, changes its name into Guard Forest and establishes a new objective: environment protection. Next comes a late subscription to a procedure of the Ministry of Environment which granys to the foundation, through Convention 76 of 25.02.2010, the custody of the Parâng site, an important community site, along with the natural protected areas of national interest it includes – a total surface of 30,434 hectares situated on the territory of the Vâlcea, Gorj and Hunedoara counties.

The true objective, as the National Anticorruption Directorate (NAD) would later reveal, as consigned in the Indictment of 14 May 2015 from file 251/P/2011:

 1. hijack of control activities in the field of environment protection;

 2. capitalization in a personal interest of the tourist and forest potential of the area;

 3. gain of control over the Natura 2000 Parâng site;

 4. gain of control over and important surface of forest land situated on the territory of the Vâlcea, Gorj and Hunedoara counties;

 5. gain of “substantial material benefits out of logging” and selling to HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER;

 6. protection of personal interests in the exploitation of timber;

For gaining custody, eng. Deaconeasa “Gicu” Gheorghe called on Bărbulescu Ion Marius, who held the functions of cabinet director in the Ministry of Environment, general commissary and director of the National Environment Guard. There resulted, from a penal point of view, crimes as influence trade and peddling and bribery, and as concrete results – pressure upon employees of the Environment Protection Agency Vâlcea, Regional Environment Protection Agency Craiova, ITRSV Vâlcea, National Environment Guard, Ministry of Environment and Forests, Ministry of Justice, Ministry of Public Finances, Ministry of Regional Development and Tourism, General Secretariate of the Government.

An incredibly long list! But today we will focus on the custody of the Natura 2000 Parâng Site, which is the result of the aforementioned crimes.

In January 2010, the Ministry of Environment and Forests opened the project session for custody and administration of natural protected areas, the deadline for file submission being 29.01.2010, at the ministry.

Gicu Deaconeasa only finds out about the procedure concerning the custody of Natura 2000 sites in the afternoon of 28.01.2010, and on 29.01.2010 he calls Bărbulescu Ion Marius to “save” a file registration number for him, with the date of 29.01.2010, so that his file be submitted in due time. The latter gives him indications and reassures him that “all that is needed is saved”.

On the 1st of February 2010, Gicu Deaconeasa goes to the Ministry of Environment and Forests and submits, after the deadline, the file for gaining custody of the Parâng site at the General Directorate for the Protection of Nature and Management of Protected Natural Areas.

The file is registered under no. 113921 of 29 January 2010, although it was actually submitted on the 1 February 2010, after the deadline for file submission. Next, Gicu Deaconeasa benefits from the support of Bărbulescu Ion Marius in the whole file evaluation procedure for gaining custody of Natura 2000 sites (the file was incomplete and essential documents were missing), including in signing the convention of custody.

Today, Gheorghe “Gicu” Deaconeasa got two definitive sentences of 7 years and 6 months, namely 5 years in prison, is sentenced in a court of first instance, to 12 years in prison in another file, and is arraigned, as a defendant, in other two files, through NAD indictments, he is a defendant in a file for abuse of office, unrighteous logging and theft of timber exactly in the area of the Natura 2000 Parâng site and is investigated for various crimes in numerous other criminal files.

Before going on to the second case, we will establish a connection between the two situations exposed: CHERĂSCU „CONFIDENTIAL” ZOTTA.

Let's go back to the moment of the predated file of the Guard Forest Foundation, with the help of the influence peddling of the defendant Bărbulescu Ion Marius. Here is a phone conversation, evidence in the NAD file, that took place on  1 February 2010, at 8:47:51

BĂRBULESCU ION MARIUS: Go upstairs, at the Biodiversity office. Look for RAMONA CHERĂSCU (...).

DEACONEASA GHEORGHE: Is she here, at the Environment, as well?

BĂRBULESCU ION MARIUS: At the Biodiversity, upstairs, at the fifth floor (...).

DEACONEASA GHEORGHE: RAMONA CHERĂSCU.

BĂRBULESCU ION MARIUS: Alright. And SHE KNOWS WHAT SHE HAS TO DO”.

On the same 1 February 2010, at 9:02:10, a new conversation takes place between Bărbulescu and Deaconeasa:

BĂRBULESCU ION MARIUS: Are you upstairs?

DEACONEASA GHEORGHE: I am upstairs (...) she registered my request and gave me a registration number (...) I am coming to see you (...) I am waiting to pick up the request”.

Who is Cherăscu Ramona, who, on the 1st of February 2010, registers a predated request, under no. 113921 of 29 January 2010?

Presently, ZOTTA-CHERĂSCU Ramona, superior consellor at the Ministry of Environment and former assistant director at the Biodiversity Directorate within the Ministry of Environment.

WIFE OF MIHAI ZOTTA, former general director within the Ministry of Environment and presently PRESIDENT OF THE ASSOCIATION CARPATHIA FORESTRY DEPARTMENT AND DIRECTOR OF THE FOUNDATION CONSERVATION CARPATHIA.

Or better yet, ZOTTA „CONFIDENTIAL” CHERĂSCU, like she filled in her asset and wealth declarations of 2016 regarding the income of her husband, Mihai Zotta.

Gheorghe Deaconeasa and Bărbulescu Ion Marius were arraigned through a NAD indictment, case pending before the court of Vâlcea, at the 31st hearing.

We have noticed the Ministry of Environment, Waters and Forests about the criminal activity of the director of Guard Forest, custodian of the Natural 2000 Parâng Site, sending copies of all NAD and other prosecutors' offices' indictments. The answer of the Ministry was that they cannot annul the convention of custody/administration, as it is not permitted by the contract stipulations, but “THEY WILL BE MORE CAREFUL in selecting custodians and contractual partners in the future”.

The Guard Forest Foundation is presently administrator of the Natura 2000 Parâng Site, and just got a „bonus” of 500,000 euros, through POS Environment, for establishing the management plan of the site.

THE SECOND CASE – FOUNDATION CONSERVATION CARPATHIA - FĂGĂRAȘ MOUNATINS AND FĂGĂRAȘ PIEDMONT SITES

(ROSCI0122 and ROSPA0098)

On 25 June 2010, the Ministry of Environment and Forests signs with the Rășinari RA Forestry Department and Izvorul Florii Forestry Department the convention of administration no. 7, through which the two private forestry departments take on the administration of site Făgăraș Mountains ROSCI0122 and the Făgăraș Piedmont area ROSPA0098.

The two sites have a surface of 270.207 hectares and include territories of the Vâlcea, Sibiu, Brașov and Argeș counties.

As we already showed, Foundation Conservation Carpathia is authorized through solution no. 16/AS of 2 December 2009, registered in the Registry of Associations and Foundations under no. 1/F of 22.12.2009.

Next, there is the organization of the commercial structures which would purchase the territory wanted by the founders of Conservation Carpathia. So, the session of January 2010, organized by the Ministry of Environment for granting custody and administration of Natura 2000 sites in the interest zone the billionaires from Conservation Carpathia want to seize, is missed.

consevation-carpathia-proprietati

In dark blue, properties of commercial societies which purchase lands using the name Conservation Carpathia, in the communes of Nucșoara, Lerești, Valea Mare Pravăț and Rucăr.

Conservation Carpathia manifests its interest to take over the administration of the Natura 2000 Sites Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont, trying, at first, an association with the two private forestry departments that presently have the administration of the sites.

So, through solution 1604/CC of 28.01.2014 of the Court of Sibiu, the Association Administrația Siturilor Făgăraș (Administration of the Făgăraș sites) is created, with the following founding members: Rășinari RA FD, Izvorul Florii RA FD and Foundation Conservation Carpathia.

This initiative represented an attempt of Foundation Conservation Carpathia to obtain indirect influence and decisional attributions regarding the administration of the two sites, but the procedure was refused by minister Attila Korodi, considering that the quality of Natura 2000 administrator can only be obtained through a granting procedure organized by the Ministry of Environment and not through a judicial procedure meant to put aside legal aspects (address MMSC no. 15827 of 27.06.2014).

“ARBITRARY” AND “EXCESSIVE” - THE GAME OF THE ENVIRONMENT MINISTRY FOR THE INTERESTS OF CONSERVATION CARPATHIA

As this option failed, Foundation Conservation Carpathia starts a lobby to determine the Ministry of Environment to annul the administration contract of the two Natura 2000 sites, signed with the private forestry departments Rășinari and Izvorul Florii.

The ministry of Environment snesd to the two forestry departments two notices (no. 3810 of 16.07.2014 and no. 5557 of 23.10.2014), and through address no. 5557 of 14.01.2015 minister Grațiela Leocardia Gavrilescu announces the RIGHTFUL ANNULMENT of the administration contract no. 7 of 25.06.2010.

On 28.01.2015, Rășinari RA FD and Izvorul Florii RA FD contest the annulment, exposing in detalis how they fulfilled all the obligations successively imposed by the Ministry of Environment.

Furthermore, the administrators Natura 2000 sites were included in the project “Integrated management of the Natura 2000 sites Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont”, cofinanced through POSM 2007-2013, with 17,225,594 lei (around 4 million euros), project currently being implemented. A site management plan resulted, and, according to a source in the Ministry of Environment, it was a top 3 quality management plan. Therefore, we had procedures of good faith, made by professionals.

Through address 573 of 5.03.2015, minister Grațiela Leocadia Gavrilescu rejects the dispute of the two forestry departments and maintains the annulment.

The dispute is to be solved by the Alba Iulia Court of Law. On 4 September 2015, Foundation Conservation Carpathia intervenes in the trial, not to support its former associated but to bring new “arguments” for the Ministry of Environment.

The interest of the Foundation Conservation Carpathia was presentes by the foundation itself, in the request for intervention:

 1. the quality of great owner of forest fund on the territory of the Argeș county in the limitrophe areas of the Făgăraș and Piedmont Făgăraș sites”.

 2. The possibility of granting the sites to another administrator is created as well as the possibility for FCC to participate in the procedure of administration of the Făgăraș sites”.

 3. FCC owns the necessary logistics for activities of administration of protected areas”.

 4. The Ministry of Environment will launch a new procedure for signing an administration contract of the two sites, FCC already has all the necessary finances, granted and preapproved”.

The Court of Alba Iulia, through decision no. 103 of 30 October 2015, disposes the revocation of the notice of annulment of the Ministry of Environment, highlighting numerous successive modifications of art. 18 lett. b) of OG 57/2007, which regulate the legal organization of the administrators of natural protected areas, reaching the conclusion that the repeated emergency ordinances of the Government regarding this aspect have created legal norms that are not clear, predictable, precise and intelligible, breaking the principles of judicial security and legitimate trust, therefore the notice of annulment was considered arbitrary and excessive.

In the support of which interests did the Ministry of Environment promote more emergency ordinances for the modification of art. 18 of GEO 57/2007 (and under the pressure of which interested entity, according to a source within the ministry)? This would be another interesting analysis.

THE MERRY-GO-ROUND OF THE LEGISLATION MODIFICATIONS AT THE COMMAND OF CONSERVATION CARPATHIA

The abuses of the Ministry of Environment do not stop after the court butterflies the case. MOREOVER, THEY REACH THE AREA OF THE ABSURD: The Ministry of Environment takes in people of Conservation Carpathia – minister Daniela-Cristina Pașca Palmer, as well as state secretaries Erika Stanciu and Viorel-Traian Lascu (self-suspended from FCC during their mandate in the ministry).

A source within the Ministry of Environment sent us an interesting correspondence.

On 28.01.2016, the administrator of Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont sites requests further information of the minister Cristina-Daniela Pașca-Palmer, regarding the implementation of new projects. The address receives no answer.

On 18.03.2016, a new address is formulated and sent to state secretary Viorel-Traian Lascu, showing that after the revocation of the annulment in court and the lack of reaction of the ministry for solving the situation it generated, the administration structure of the two Natura 2000 sites has no more employees, finances and could not have any income.

Through address 17401 of 22.04.2016, state secretary Viorel-Traian Lascu answers that the Ministry of Environment will prepare an appendix for the modification of the administration contract.

On 12.06.2016, the Administration of the Natura 2000 Sites Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont readdressed a request to the Ministry of Environment to clarify when the appendix to the convention of administration can be signed. The request gets no answer.

On 24.08.2016, the Administration of the Natura 2000 Sites Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont requests again to the state secretary Viorel-Traian Lascu to sign the appendix (initially requested in January 2016). It is noted that there is an impossibility of accessing structural funds for the implementation of conservative management measures for Natura 2000 sites.

Through address 20006 of 7 September 2016, VIOREL-TRAIAN LASCU CHANGES HIS MIND: no appendix is signed invoking the modification of art. 18 lett. b) of GEO 57/2007, through Law no. 95 of 11 May 2016, which leads to the conclusion of the revocation notice from January 2015 – The Association Făgăraș Mountains and Piedmont can no longer be considered an administration structure of the Natura 2000 Sites!!!

We re-quote the words of the “FCC axe handle” Viorel-Traian Lascu of 22 April 2016:

the structure of administration with legal personality of the Administrator of the Natura 2000 Sites ROSCI0122 Făgăraș Mountains and ROSPA0098 Făgăraș Piedmont is represented by the Association Făgăraș Mountains and Piedmont”

And what he said on 7 September 2016:

The Association Făgăraș Mountains and Piedmont can no longer be considered the administration structure with legal personality under the Rășinari RA Forestry Department and Izvorul Florii RA Forestry Department”

The conclusion for the 2 year delay in signing the appendix?

We find it in the address of 7 October 2016 communicated by the Administration of the Natura 2000 Sites Făgăraș Mountains and Făgăraș Piedmont to the minister FCC Cristina-Daniela Pașca-Palmer:

we appreciate this legislation modification to have been done on purpose in order to exclude some participants in the administration process of several natural protected areas”.

Our conclusion and translation: IN THE FĂGĂRAȘ MOUNTAINS, THE BILLIONAIRES FROM CONSERVATION CARPATHIA HAVE ALREADY INSTAURATED THE WILD WEST! THE LAW OF THE MOST POWERFUL IS APPLIED, WITH TECHNOCRAT MINISTERS IN THEIR POCKET!

 
Top