La înmormântarea grănicerului Vasile Măjeri – o viaţă închinată puterii descendenţei strămoşilor
Părintele Simion Todoran: Vasile Măjeri – un luptător pentru dreptatea comunităţilor grănicereşti
Părintele Ioan Platon: Vasile Măjeri – grănicer ridicat în conştiinţa comunităţii ca exponent al suferinţelor înaintaşilor
av. Bogdan Ioan Tudor Todoran: Vasile Măjeri – un grănicer de o integritate incoruptibilă
Vasile Măjeri: un adevărat granicer, nu numai prin descendenta dovedită până la începutul regimentului de granita de pe vremea imperiului austro-ungar, dar mai ales prin caracter.
Pătruns de adevărul proprietății grănicerești, în ultimii 20 ani din viață și-a asumat o luptă dusă, de multe ori, singur împotriva tuturor.
A fost ridiculizat, batjocorit, marginalizat, bătut, amenințat. Au încercat să îl compromită, ulterior să îl corupă. Adversarii adevărului istoric susținut cu toată ființa de Vasile Măjeri au încercat să îl reducă la tăcere: s-au lovit de o integritate incoruptibilă.
O fire inteligenta, iscoditoare: trebuia sa ai un pic de răbdare până să-și exprime ideile, dar la final realizai că analizele lui sunt juste și fara cusur.
A căutat și a strâns documente de proprietate pe care autoritațile le doreau distruse pentru că demonstrau un jaf national: peste 165.000 ha de pădure preluate ilegal de politruci de la comunităţile grănicereşti. A citit toate cărțile publicate de Arhivele Naționale cu documente despre regimentul de graniță. Îmi dădea și mie câte un volum: nu ajungeam bine acasă și ma suna sa îmi spună la ce pagini sunt paragrafele care ne ajutau în bătăliile nostre juridice.
Altruist și bun prieten: lăsa totul pentru prietenii lui – la 72 ani a protestat la Strasbourg cu prietenul lui Mihali Matei si composesorii de la Borșa, Maramureș
Dumnezeu l-a incununat în lupta lui trei victorii juridice colosale: trei decizii irevocabile ale Tribunalului Bistrita Nasaud care au dus Asociatia Proprietarilor de Păduri Graniceresti Bistrita Bargaului în pragul iminent de a recupera peste 12.000 hectare de păduri și pășuni – fostul patrimoniu graniceresc de la Bistrița Bârgăului.
Dumnezeu nu i-a mai îngăduit prietenului meu Vasile Majeri sa trăiască momentul punerii în posesie a pădurilor grănicerești și a ridicat de pe umerii lui această povară.
Cine preia această bătălie? Pentru cine a luptat Vasile Măjeri? Pentru cine a făcut descendențe prin care a legat prezentul de membrii regimentului de graniță care au luptat cu Napoleon la Arcole, lângă, Veneția și timp de 90 ani pe toate câmpurile de luptă ale Europei?
Să dea un răspuns această comunitate! Nu e nevoie de mulți care să răspundă acestui strigăt de luptă lansat de Vasile Măjeri: prietenul nostru a demonstrat ca cele mai grele batalii se duc și de unul singur – cu atât mai mare va fi cununa victoriei.
Ce pot să vă spun: eu nu mă las!
Să nu vă lăsați nici voi, grăniceri de la Bistrița Bârgaului!
Sa nu ne lăsăm!
Vasile Majeri a înviat cu Hristos și rămâne pentru mine încă un stâlp înfipt la hotarele proprietății naționale!
Memorie binecuvântată, frate Vasile!
Hristos a înviat!
av. Bogdan Ioan Tudor Todoran