Deputații Varga și Tinel dezvăluie cheia și mâncărimea codului silvic!
DEPUTAȚII VARGA ȘI TINEL DEZVĂLUIE CHEIA ȘI MÂNCĂRIMEA CODULUI SILVIC!
Codul Silvic a fost adoptat pe articole în Camera Deputaţilor în data de 18.02.2015. Miercuri, 25.02.2015, va fi votul final în plen.
Însa, în dezbaterea de la Camera Deputaţilor din 18.02.2015 asupra proiectului de modificare a Codul Silvic, PNL a vorbit tot prin vocile doamnei Lucia Varga şi domnului Gheorghe Tinel.
Urmariti inregistrarea video in site
sau pe YouTube
D-na Lucia Varga a reluat amendamentele legate de vânzarea masei lemnoase exclusiv în forma fasonată.
De menţionat că în primavara anului 2013, la 3 zile de la prezentarea “platformei Varga”, Holzindustrie Schweighofer a anunţat construirea celei de-a treia capacităţi de producţie, care avea să ducă posibilitatea de procesare a grupului la aproape 4 milioane mc masă lemnoasă.
Singurul beneficiar al “platformei Varga” a fost Holzindustrie Schweighofer.
În primăvara anului 2014 proiectul Codului Silvic – varianta Varga – este abandonat după schimbarea de Guvern. Un grup de specialişti – acoperind toate domeniile – este însărcinat cu elaborarea unui nou Cod Silvic. Forma actuală a Codului Silvic se bucură de susţinerea unanimă a tuturor organizaţiilor reprezentative din sector.
Amânarea adoptării Codului Silvic de către Guvernul Ponta în toamna anului 2014, la presiunile (neoficiale) ale Ambasadei Austriei, a stârnit o reacţie dură din partea Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România.
Urmariti articolul:
Amânarea codului silvic
bucuria mafiei lemnului şi samsarilor de păduri!!!
Poziţia PNL în dezbaterile parlamentare cu privire la proeictul Codului silvic, începute în decembrie 2014 în plenul Parlamentului, a fost deasemenea criticată de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România
În dezbaterea de săptămâna trecută asupra Codul Silvic, deputaţii Lucia-Ana Varga şi Gheorghe Tinel au atacat în primul rând prevederea privind exploatarea a 3 mc/an/ha din pădurile cu suprafaţa sub 10 ha. Această propunere a venit de la proprietarii de păduri şi o susţinem cu următoarele argumente:
- există aproximativ 540.000 ha păduri proprietate a persoanelor fizice, cu suprafata sub 10 ha, având peste 300.000 proprietari;
- avem în România aproximativ 500.000 ha de păduri neadministrate (fără servicii de pază). Practic acestea sunt pădurile cele mai expuse tăierilor ilegale în România;
- evident, aceste mici proprietăţi sunt pădurile neadministrate din România, expuse furtului şi tăierilor ilegale;
- cuprinderea acestor păduri în amenajamentele silvice este o utopie, domnul deputat Gheorghe Tinel ştiind foarte bine că amenajamentele silvice se fac pentru suprafeţe de minim 100 hectare. Asocierea acestor proprietari şi realizarea studiilor de amenjare de către stat este o idee consacrată legislativ care nu s-a realizat practice în ultimii 25 de ani;
- soluţia pe care şi noi am susţinut-o, aceea de a se permite exploatarea a 3 mc/an/ha, exploatare condiţionată de încheierea unui contract de servicii silvice a fost singura propunere viabilă pentru a reduce suprafaţa acestor păduri neadministrate (măsura înseamnă intrarea în legalitate, trecerea de la păduri neadministrate, supuse tăierilor ilegale, la păduri păzite, în care se respectă regimul silvic);
- exploatarea a până la 3 mc/an/ha nu va conduce niciodată la distrugerea pădurii. Creşterea pădurii este în medie de 5 mc/an/ha, volumul mediu în România fiind de 250 mc/ha, aşdar o pădure nu se va epuiza dacă se respectă regula celor 3 mc/an/ha;
- această regulă este cu totul diferită de mecanismul studiilor sumare de amenajare pomenit de domnul deputat Gheorghe Tinel, mecanism care a condus la supraexploatarea gravă a pădurilor mai mici de 100 hectare între anii 2000-2005;
- nu trebuie neglijată nici problema socială a celor 300.000 de proprietari de păduri sub 10 ha (media acestor proprietăţi este de 1,8 ha), proprietari cărora această regulă le-ar permite să recolteze legal lemnul de foc de subzistenţă.
Nu este suficient pentru rezolvarea definitivă a problemei pădurilor neadministrate şi pentru garantarea dreptului de proprietate pentru cei 300.000 de mici proprietari, dar este un pas necesar!
Lipsa de expertiză a “cuplului” Lucia-Ana Varga – Gheorghe Tinel în problematica pădurilor şi permiterea de către PNL ca în dezbaterea parlamentară punctul de vedere al partidului să fie exprimat de către cei doi parlamentari a adus uriaşe prejudicii politice PNL şi dialogului cu sectorul forestier.
PNL trebuie să se decidă şi să vorbească pe o singură voce cu privire la Codul silvic. Doamna Sulfina Barbu, domnii Mugur Cozmanciuc, Cristi Chirteş, Vasile Lupu, Ioan Oltean şi Stelian Dolha au exprimat poziţii de susţinere a modificărilor codului silvic.
Vom urmări cu mare interes votul final, motiv pentru care solicităm o poziţie clară şi responsabilă din partea tuturor deputaţilor, indiferent de apartenenţa politică!
Realitatea ne încredinţează că România nu a dus şi nu duce lipsă de oameni “nepotriviţi” la “locul potrivit”, de unelte voluntare (sau involuntare) ale altor interese decât cele ale neamului românesc. Nădăjduim că vom reuşi să obţinem sprijinul dumneavoastră, convinşi că trecerea timpului va scoate cu adevărat în evidenţă pe omul capabil.