Conservation Carpathia: politica bocancului pe grumazul proprietarului şi a pumnului în gura presei!
Munţii Făgăraş: moştenire de la străbuni sau părculeţ de plimbare pentru miliardarii străini?
Ţara Făgăraşului vs. Conservation Carpathia
Conservation Carpathia şi Pro Park au organizat, la 8 mai 2019, o întâlnire la sediul Consiliul Judeţean Braşov, având ca obiect şi iniţiativa de constituire a Parcului Naţional Munţii Făgăraş.
Şedinţa urma confruntării de la Rm. Vâlcea, din 7 mai 2019, unde Ţara Loviştei şi moşnenii codevălmaşi au expus adevărata faţă a demersului de acaparare a teritoriului României, inima ţării fiind vizată de cetăţenii străini din Conservation Carpathia.
De la început, organizaţia miliardarilor străini îşi dezvăluie “transperenţa”: presei îi este interzis accesul în sala de şedinţe.
Sală pe care Conservation Carpathia şi Pro Park au ocupat-o fără acceptul proprietarului! Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a demonstrat cum s-a trezit invitat de organizatori în propria sală de şedinţe, fără ca aceştia să fi solicitat în prealabil un accept pentru utilizarea spaţiului. Proverbiala ospitalitate românească a îngăduit însă evenimentul, testând până unde merge tupeul celor două fundaţii…
În faţa atitudinii ferme a comunităţilor locale din Ţara Făgăraşului – comunităţile istorice de proprietari şi comunele reprezentate de aleşii locali – Erika Stanciu, fost secretar de stat la Miniserul Mediului în Guvernul Cioloş, fost membru în consiliul de administraţie al Conservation Carpathia şi fondator al Pro Park a dat semnalul de părăsire a dezbaterii. După 15 minute, “organizatorii” îşi cer scuze că au pus zeci de oameni pe drumuri şi vor să închidă şedinţa.
“Invitaţii” insistă să aibă loc un dialog, Barbara Promberger şi Conservation Carpathia sunt convinşi să rămână şi să facă faţă celor pe care vor să-i cumpere la metru pătrat: băştinaşii Munţilor Făgăraş. Ar fi trebuit să-şi aducă aminte proverbul românesc: fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă!
“Oameni buni, prefer să merg cu arma în mână, decât să vând aceste proprietăţi! Cine îmi dă mie dreptul să vând sau să fac aici … părculeţ de plimbare?” a trasat graniţa Munţilor Făgăraş un bătrân silvicultor, Stroia Emil.
“Vreau să ştiţi un singur lucru şi să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru instituţiile Statului Român: Ţara Făgăraşului este diferită de Ţară! Şi am demonstrat asta de-a lungul istoriei!” mai stabileşte o limită Viorel Grusea, primarul din Comăna.
“Ştiţi ce impact social are înfiinţarea unui parc naţional în Munţii Făgăraş? De aici se creează emoţia pe care o trăiesc oamenii ăştia aici! Dacă spuneţi că în Austria şi Germania s-a făcut un fel de jaf acolo şi spuneţi că e un dezastru, de ce nu aveţi pasiunea să faceţi în ţara dumneavoastră aceste acţiuni? De ce le faceţi la noi? Am ştiut să păstrăm pădurile şi le avem şi le vor avea şi nepoţii noştri!” delimitează hotarul Octavian Pralea, preşedintele Composesoratului Foştii Coloni Breaza.
“De ce cineva încearcă în permanenţă să ne ducă de nas şi să ne oblige să nu mai muncim? Să ne inducă în minte acel concept să nu mai muncim, să stăm cu mâna întinsă la Europa! Pentru că pe partea cealaltă ne trezim că ne pleacă în fiecare 20 minute un cetăţean din România!” trage o mejdină Marian Băcilă, primarul comunei Ucea.
“Nu atât înfiinţarea parcului naţional este miza, ci administrarea acestui parc naţional, să o facă Conservation Carpathia. Dumneavoastră, prin lucruri incorecte, plimbând oficialii cu elicopterul, scoţând din discuţie proprietarii, încercaţi ca să ne impuneţi acest parc naţional. Doamne fereşte, ne trezim iarăşi că apare un guvern Cioloş sau mai ştiu eu ce alţii trimişi de ONG-uri şi ne trezim peste noapte cu legea dată! Noi ne opunem modului parşiv şi incorect pe care dumneavoastră îl promovaţi tot mergând înainte!” închide hotarul Dumitru Flucuş, primarul din Şinca Nouă.
“Nu vrem demersurile dumneavoastră! Vrem să le stopaţi! Aveţi mii de hectare cumpărate şi în continuare cumpăraţi! E o problemă că ţara asta a vândut foarte multe terenuri!” impune o bornă Ioani Florin, primarul comunei Viştea şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Făgăraşului.
“Ştiu foarte clar demersurile Fundaţiei Carpathia din 2009 şi până în 2019 de achiziţionare continuă a terenurilor!” delimitează în final activitatea miliardarilor Marius Cristea, preşedintele Uniunii Proprietarilor de păduri, păşuni şi terenuri agricole din Ţara Făgăraşului.
Au mai fost dezvăluite şi legăturile “necunoscute” doamnei Erika Stanciu: fundaţia Arcadia care finanţează studiul sociologic cu privire la impactul unui parc naţional în Munţii Făgăraş este deţinută de un membru al familiei Rausing din Suedia. Familie care este în top 100 cei mai bogaţi oameni de pe această planetă şi care în România au cumpărat 19.000 hectare de terenuri: peste 7300 hectare de terenuri forestiere şi peste 12.000 hectare terenuri agricole. “Adică, alţi miliardari care acaparează teritoriul României îşi finanţează prietenii pentru un studiu sociologic care să ajungă la concluziile comandate de cei care plătesc” a explicat Bogdan Ioan Tudor Todoran, preşedintele Nostra Silva.
În faţa acestor poziţii, iniţiatorii şi susţinătorii proiectului Conservation Carpathia au reacţionat prin nişte “minciuni ordinare“, vorba moşneanului Aurel Vorovenci, de la Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni.
“Nu v-am acuzat că aţi făcut ceva ilegal sau tăierile ilegale!” spune Barbara Promberger comunităţilor locale la Braşov, la 8 mai 2019. Uitând un alt proverb: “minciuna are picioare scurte!“.
Cu o zi înainte, Cristoph Promberger declara la Rm. Vâlcea: “Mergeţi pe partea nordică din Munţii Făgăraş şi uitaţi-vă pe ultimii trei ani cum s-au tăiat pădurile virgine. E un dezastru! Un dezastru total!”
“Aţi venit să vă pricopsiţi aicia. Am văzut, am vizitat la Şinca Nouă şi v-aţi făcut un imperiu! Şi aţi venit cu o geantă în mână! Şi ne daţi nouă lecţii de morală aici în România! Ruşine să vă fie!” a reacţionat moşneanul Aurel Vorovenci.
“Eu doresc pentru România să trăiască bine de pe natura distrusă!“ a fost concluzia apoteotică a fostului secretar de stat din Guvernul Cioloş, partenerul miliardarilor din Conservation Carpathia, Erika Stanciu.
Ce să-i mai spună comunităţile locale? Tot un proverb: “Fiecare pasăre pe limba ei piere!“