Amânarea codului silvic – bucuria mafiei lemnului şi samsarilor de păduri!!!
Evident, ţara noastră a ieşit istovită din război, leul nostru este atât de depreciat faţă de moneda străină încât a dat putinţa capitalurilor străine să pună mâna, cu preţuri derizorii, pe pădurile noastre. Cele mai multe propuneri cari ne vin din străinătate, au de obiect pădurile noastre. Această situaţiune trebuie să ne dea de gândit.
Theodor Cudalbu, ministrul Agriculturii şi Domeniilor, Dezbaterile Senatului asupra Proiectului de lege pentru reglementarea cumpărării de păduri, 3 iulie 1921
Soarta pădurilor României nu mai este de competenţa Guvernului
Soarta pădurilor României nu mai este o atribuţie a Parlamentului
Soarta pădurilor României nu mai este în grija Departamentului Păduri din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice
Soarta pădurilor României se decide de investitorii care ţin la loc de cinste fotografii cu Ion Iliescu, tătucul „proprietăţii private ca moft”
Soarta pădurilor României se decide în miez de noapte, de Victor-Viorel PONTA, la sfat de taină cu mafia lemnului, cu directive de la marii procesatori de lemn austrieci, de la finanţatorii „căpuşelor societăţii civile” şi ai tuturor campaniilor electorale
Doamna Ministru Doina Pană, duminică seara, pe nostul naţional de televiziune, la “Interviurile Telejurnalului” a anunţat finalizarea dezbaterilor pe Codul Silvic şi faptul ca şi-l doreşte adoptat în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor. Luni, Victor-Viorel PONTA a recidivat: “Fă Doina, mai dezbateţi!”.
Acest “mai dezbateţi!” este o bătaie de joc la adresa organizaţiilor profesionale implicate, care au susţinut adoptarea Codului Silvic, la adresa Parlamentului care a parcurs procedurile legislative, la adresa propriului ministru, doamna Doina Pană!
AMÂNAREA modificării codului silvic menţine incertitudinea în sectorul forestier, mediul perfect de acţiune al mafiei lemnului şi samsarilor de păduri. S-a făcut cumva o ofertă de nerefuzat în contextul campaniei electorale?
Cu cine a “dezbătut” şi “negociat” domnul Victor-Viorel Ponta Codul Silvic? Ale cui interese sunt mai importante decât interesele întregului sector forestier, care şi-a dorit ieşirea din această stare de incertitudine? Ce s-a întâmplat de duminică până luni? Cine a negociat altceva la nivelul primului-ministru? La aceste întrebări domnul Victor-Viorel Ponta este dator cu un răspuns.
Prezentăm, sintetic, „realizările” primului-ministru Victor-Viorel Ponta în ceea ce priveşte sectorul forestier:
I.
În perioada 2014-2020 pădurile primesc 0 (ZERO) EURO subvenţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Agricultura primeşte în schimb 18 miliarde de EURO.
II.
Vânzarea terenurilor forestiere rămâne nereglementată. Vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole a fost legiferată prin Legea nr. 17/2014. Pădurile se vând FĂRĂ DE LEGE, fiind una din ultimele resurse din care politicienii mai încasează comisioane! Comunităţile istorice de proprietari sunt destabilizate şi achiziţionate, ilegal, de fonduri de investiţii sau particulari (a se vedea cazurile din Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, şamd).
III.
Se amână plata compensaţiilor pentru funcţiile de protecţie ale pădurilor – proprietarii rămân cu suportarea costurilor, cu plata taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care nu au niciun venit. În şedinţa Guvernului din 12 februarie 2014 a fost adoptată hotărârea privind aprobarea metodologiei de acordare, utilizare și control a ajutorului de stat pentru compensații reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanță comunitară Natura 2000. De aproape 8 (OPT) luni, hotărârea de guvern nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial !!!
Federaţia NOSTRA SILVA solicită public DNA să ancheteze persoana care a decis ca această hotărâre de guvern să nu fie publicată în Monitorul Oficial, amânând astfel intrarea în vigoare şi plata compensaţiilor către proprietarii de păduri.
IV.
Supraimpozitarea şi suprafiscalizarea pădurilor (impozit pe teren, taxă de mediu, impozit pe profit, contribuţii sociale, taxe de pază, taxe pentru servicii silvice, redevenţă pentru exploatarea resurselor naturale, şamd). Mare parte din aceste impozite şi taxe au fost introduse de Guvernul Ponta prin Ordonanţa nr. 8/2013.
V.
Blocarea retrocedărilor prin Legea 165/2013 – din 17 mai 2013 nu s-au mai validat cereri de reconstituire, nu s-au mai efectuat puneri în posesie, nu s-au mai emis titluri de proprietate!
Guvernul Ponta a reuşit să păcălească şi CEDO – în urma promisiunilor din Legea 165/2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, la 13 mai 2014, prin decizia adoptată în cauza Rotescu şi alţii contra României, 441 de dosare din perioada 2003-2010, care anterior fuseseră declarate admisibile şi aveau o şansă de 99% să obţină hotărâri de condamnare a Statului Român. Toţi aceşti proprietari, cu hotărâri irevocabile, au fost retrimişi la dispoziţia comisiilor locale şi judeţene de fond funciar.
Dintre toate guvernele cari s-au succedat nici unul nu a venit cu o astfel de lege pentru ca să înlăture societăţile străine şi speculanţii cari ne-au devastat munţii
Dezbaterile Senatului asupra Proiectului de lege pentru reglementarea cumpărării de păduri, 3 iulie 1921
FEDERAŢIA PROPRIETARILOR DE PĂDURI ŞI PĂŞUNI DIN ROMÂNIA – NOSTRA SILVA
Documente atasate