Costel Alexe şi liberalii populişti nu se lasă: iniţiativă parlamentară pentru interzicerea exploatării lemnului pe perioada stării de urgenţă!

Publicat la: 07.04.2020| Comentarii|Fisiere atasate
 
Costel Alexe şi liberalii populişti nu se lasă: iniţiativă parlamentară pentru interzicerea exploatării lemnului pe perioada stării de urgenţă!

Marius Bodea, deputat PNL de Iaşi, a înregistrat la 6 aprilie 2020 o iniţiativă legislativă pentru modificarea Codului Silvic.

 

 

“Liberalul” doreşte introducerea unui nou articol – art. 621 – cu următoarea formulare:

 

 

Pe perioada stării de urgenţă instituite pe întreg teritoriul României se interzice orice formă de exploatare a masei lemnoase.

 

 

În expunerea de motive, deputatul PNL arată că “este de notorietate faptul că defrişările ilegale s-au înmulţit alarmant pe durata stării de urgenţă cauzată de COVID19” iar firmele “taie ilegal cantităţi uriaşe de lemne“. Deputatul informat consemnează şi două “recorduri” în această perioadă: un “nivel record de exploatare a pădurii” şi “un număr record de transporturi legale de lemn defrişat“.

 

 

Este imposibil ca aceasă iniţiativă legislativă să fi fost demarată fără o consultare prealabilă cu celălalt deputat liberal de Iaşi, ministrul Mediului şi Pădurilor, Costel Alexe.

 

 

Ministrul Costel Alexe, în stilul propriu al acţiunilor săvârşite înaintea gândirii, anunţase în 5 aprilie 2020 (unde altundeva – la televizor, la DIGI24) că “analizează varianta stopării tăierilor legale pe durata stării de urgenţă“.

 

 

În dezbaterile cu privire la necesitatea acestei măsuri nimeni nu a spus concret la ce poate folosi.

 

 

Justificarea unei astfel de măsuri în logica combaterii tăierilor ilegale este falsă. Tăierile ilegale trebuie combătute şi sancţionate, dar nu se justifică o blocare a gestionării durabile a pădurilor. În această logică, pentru a combate evaziunea fiscală, ar trebui să oprim economia naţională!” a declarat Cătălin Tobescu, vicepreşedinte Nostra Silva.

 

 

Ce rău poate pricinui această măsură s-a făcut că înţelege şi ministrul Costel Alexe în această postare de pe Facebook din 7 aprilie 2020.

 

 

Atât iniţiativa ministrului Costel Alexe, cât şi proiectul legislativ al colegului deputat PNL Marius Bodea, urmăresc un singur efect: impresionarea lipsită de sens a unui public zgomotos.

 

 

Mai ales în această perioadă a stării de urgenţă, în care fără explicaţii şi justificări România a derogat de la aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, politicienii nu trebuie să se joace cu proprietatea privată. Să nu se grăbească nimeni să acţioneze, ci să se gândească! Iniţiativele politice ale deputatului Marius Bodea şi ale ministrului Costel Alexe sunt fără discernământ şi fac mai mult rău decât comportamentul nebunilor. Sunt doar măsuri populiste şi de complezenţă: scot apa din fântână cu găleata găurită!” a declarat Bogdan Ioan Tudor Todoran, preşedinte Nostra Silva.

 

 

Nostra Silva – Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România solicită public tuturor parlamentarilor şi instituţiilor cu iniţiativă legislativă să răspundă adecvat efectelor economice ale stării de urgenţă printr-un act normativ pe care proprietarii de păduri îl solicită, fără ecou, de 20 ani: un act normativ care să reglementeze înstrăinarea terenurilor forestiere şi să protejeze proprietarii români în faţa politicii agresive de achiziţii a fondurilor de investiţii (a se vedea aici sau aici cum au fost cumpărate ilegal drepturi în obştile de moşneni de către societăţile Fundaţiei Conservation Carpathia).

 

 

Iar pentru oamenii politici şi demnitarii care au curaj, solicităm anchetarea tuturor retrocedărilor care au ajuns, în cele din urmă, la fondurile de investiţii (a se vedea, cu titlu de exemplu, aici cum a beneficiat de retrocedările ilegale corporaţia IKEA).

 

campania de imagine a ministrului Costel Alexe, modificată de Nostra Silva, coform faptelor, nu vorbelor

 
Top