Consultare Publică a Standardelor Naţionale PEFC ROMANIA

Publicat la: 21.04.2016| Comentarii|Fisiere atasate
 
Consultare Publică a Standardelor Naţionale PEFC ROMANIA

Primul draft al Standardelor Naţionale PEFC ROMANIA este lansat în consultare publică de la începutul lunii Martie 2016.

 

PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) este cel mai răspândit sistem de certificare a pădurilor şi a lanțurilor de custodii pe lemn şi produse din lemn de pe glob.

 

In sistemul PEFC sunt certificate peste 275 milioane hectare padure, peste 750.000 de proprietari de paduri si peste 17.600 de companii. Mai mult de doua treimi din padurile certificate la nivel global sunt certificate in sistemul PEFC.

 

Certificarea in sistem PEFC reprezinta un standard oficial pentru politicile de achizitie a lemnului in Marea Britanie, Germania, Japonia, precum si pentru numeroase societati private care comercializeaza produse din lemn.

 

Certificarea este apreciata ca o modalitate de garantare a managementului durabil al padurilor, iar in viitor va deveni si in Romania o conditie de acces pe piata internationala a lemnului.

 

Vă invităm să accesaţi website-ul http://pefc.padurea.org/index.php/en/  dedicat elaborării standardelor naționale românești PEFC.

 

In secţiunea Elaborare Standarde PEFC / standarde româneşti –  http://pefc.padurea.org/index.php/en/standarde/standarde-romanesti – se găsește draftul documentelor tehnice PEFC-RO, aflate în procedura de consultare publică.

 

Ȋn secţiunea consultare publică  este prezentată procedura –  http://pefc.padurea.org/index.php/en/documente.

 

Tot de la acest ultim linki se poate descărca formularul pe care să îl utilizați dacă doriţi să transmiteţi observaţii, comentarii, sugestii şi propuneri legate de elaborarea standardelor naționale PEFC – ROMANIA.

 

Asteptăm observaţiile dumneavoastră la adresa de e-mail dedicată procesului de consultare publică: pefc.romania@gmail.com

 

Mentionam ca partenerii proiectului, alaturi de alte persoane interesate, au constituit si persoana juridica PEFC ROMANIA, cu scopul de a susţine gestionarea durabilă şi eficientă a pădurilor, prin administrarea sistemului PEFC în România.

 

PEFC ROMÂNIA urmăreşte realizarea următoarelor obiective:

 1. revizuirea standardelor naţionale de certificare PEFC şi instituirea unui sistem de audit a conformării cu standardele adoptate;
 2. dezvoltarea criteriilor pentru organismele de certificare şi pentru auditori;
 3. acreditarea organismelor de certificare conform standardelor PEFC România;
 4. evidenţa, publicitatea şi distribuirea informaţiilor cu privire la certificarea forestieră în sistem PEFC în România;
 5. cooperarea cu organismele de certificare PEFC ale altor state;
 6. consilierea şi recunoaşterea reciprocă a altor sisteme de certificare care nu aparţin PEFC;
 7. supravegherea, monitorizarea şi verificarea îndeplinirii şi menţinerii criteriilor de certificare PEFC;
 8. promovarea utilizării raţionale a lemnului ca resursă regenerabilă;
 9. organizarea unui sistem de arbitraj pentru soluţionarea plângerilor cu privire la încălcarea standardelor PEFC;
 10. dezvoltarea valorificării durabile a produselor lemnoase şi nelemnoase ale pădurii, precum şi a serviciilor în domeniul silviculturii;
 11. conservarea şi dezvoltarea pădurilor, protejarea ecosistemelor forestiere;
 12. determinarea industriei forestiere să includă valorile sociale, ecologice şi de mediu în obiectivele urmărite de aceasta;
 13. organizarea unor cursuri de specializare în domeniul certificării forestiere coform standardelor PEFC România;
 14. promovează şi acţionează pentru etică profesională în relaţiile dintre membri, precum şi pentru combaterea concurenţei neloiale şi a tendinţelor de monopol;
 15. promovarea sistemului de certificare PEFC;
 16. gestionarea etichetei ecologice PEFC în România.
 
Top