INVITAŢIE: CONGRESUL NAŢIONAL AL PROPRIETARILOR DE PĂDURI ŞI PAŞUNI DIN ROMÂNIA

Publicat la: 16.10.2016| Comentarii
 
INVITAŢIE: CONGRESUL NAŢIONAL AL PROPRIETARILOR DE PĂDURI ŞI PAŞUNI DIN ROMÂNIA

Industria lemnului, cu 3,5% din PIB, 200 milioane de euro investiţii anuale şi peste 300.000 de angajaţi în mod direct şi indirect, este ameninţată de ordonanţe făcute pe picior. Un film care se repetă: România îşi subminează propria economie, lovind în una dintre ultimele ramuri productive din ţară.

Într-un moment în care legiuitorii din România, împreună cu ONG-uri ce poartă interese străine, declară un război economic propriei industrii a lemnului,  folosind în mod exacerbat tema tăierilor ilegale ca armă în campanii media extrem de virulente, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva invită publicul interesat la Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Paşuni din România.

Pe durata evenimentului se va explica de ce situaţia sectorului forestier este una complicată:

  • există o criza determinată de supracontrol şi suprareglementare;
  • o criză de resursă de lemn de foc şi de resursă pentru industrie;
  • o criză de personal în administraţia silvică dar şi în exploatare şi prelucrarea lemnuluiș
  • profesionişti cu experienţă, care lucrează de zeci de ani în sector, îl părăsesc acum;
  • preţurile exagerate din piaţă afectează competitivitatea industriei lemnului din România.
  • importurile nu pot salva situaţia decât parţial, datorită costurilor mari de transport.
  • peste toate se suprapune şi o criză a pieţelor internaţionale de cherestea, care se simte atât pe segmentul răşinoaselor dar mai nou şi pe cel al cherestelei de fag.

Agenda congresului cuprinde subiecte de interes public:

  • prezentarea programelor politice ale partidelor pentru sectorul forestier;
  • prezentarea specialiştilor propuşi pentru conducerea Departamentului Pădurilor;
  • proiecte ale Guvernului României pentru domeniul pădurilor şi prezentarea raportului privind starea pădurilor 2015.

Toate acestea vor fi succedate de o conferinţă de presă în cadrul căreia publicul larg are oportunitatea de a adresa specialiştilor din domeniu întrebări cu privire la starea pădurilor şi controversele din jurul industriei lemnului.

În cadrul conferinţei de presă se va detalia conţinutul materialului transmis de către Nostra Silva către Avocatul Poporului. De asemenea, se va discuta despre priorităţile sectorului forestier conform scrisorii deschise transmise de către Nostra Silva şi APMR Prim-Ministrului Dacian Julien Cioloş.

Se vor alătura evenimentului parteneri şi parteneriate ale Federaţiei Nostra Silva: Asociaţia Comunelor din România, RNP – Romsilva, Asociatia Administratorilor de Păduri, Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, WWF – Coaliţia ONG-urilor de mediu.

Evenimentul va avea loc marţi, 18 octombrie 2016, la PALATUL PATRIARHIEI, Aula Magna “Teoctist Patriarhul”, Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, București.

 
Top