Intalnire Paduri – Presa 27 mai 2013

Publicat la: 27.05.2013| Comentarii|Fisiere atasate
 
Intalnire Paduri – Presa 27 mai 2013

Modificarea Codului Silvic – solutii pentru ”Padurea Noastra” sau simpla propaganda?

Evenimentul media “Intalnire Paduri-Presa” organizat de Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva, in parteneriat cu Fordaq – Comunitatea Forestierilor, a reusit sa impuna in peisajul media teme importante pentru sectorul forestier.

Intalnirea a fost desfasurata sub titlul “Modificarea Codului Silvic – solutii pentru ”Padurea Noastra” sau simpla propaganda?“.

Alimentarea presei, de catre doamna ministru Ana-Lucia VARGA, exclusiv cu relatari privind taierile ilegale – problema reala si dureroasa a sectorului – a exclus din dezbatere cauzele acestui fenomen si incearca sa justifice masurile propuse de minister. Rezultatul a fost o pseudodezbatere si pseudomasuri pentru problemele grave ale domeniului forestier.

Concluzia participantilor intalnirii care a reunit reprezentantii proprietarilor de paduri, administratorilor privati, Romsilva, patronatul industriei lemnului, a fost ca modificarea Codului Silvic nu ofera solutii la problema taierilor ilegale, este o abordare nerealista, manipulatoare prin focalizarea exclusiva pe fenomenul taierilor ilegale fara a analiza cauzele, cu rezultat in pseudodezbateri si pseudosolutii.

Va invitam sa urmariti un sumar si o galerie video cu punctele de vedere si declaratiile participantilor la intalnire:

Taierile ilegale – amploare – raportul Curtii de Conturi a Romaniei

Prezinta Catalin-Constantin TOBESCU – FORDAQ

Link VideoSumar: Taierile ilegale au doua component. Una sociala, datorata faramitarii unui segment important al proprietatii asupta padurilor (peste 800 000 proprietari, 500 000 ha paduri neadministrate), saraciei in zona rurala, comunitati de romi care traiesc din furtul de lemne, salarii foarte mici ale personalului silvic (8-900 lei salariu lunar pentru padurari). A doua componenta este data de taieri ilegale masive, realizate de agenti economici ,cu sprijinul personalului silvic, furturi leaglizate prin acte de provenienta. Aceasta componenta este legata de fapte de coruptie, avand legaturi prin diferite parghii de sistemul politic (politizare a numirilor conducerii ocoalelor si directiilor silvice, coruptie, firme protejate, etc).

Rezultate preliminare Inventar Forestier

Prezinta Istvan TOKE – presedinte executiv NOSTRA SILVA

Link Video
Sumar: Inventarul Forestier National (IFN) a fost efectuat, in etapa de teren, intre anii 2008-2012 si se bazeaza pe inventarieri statistice in teren, pe piete de proba. La campie avem un procent de impadurire de sub 7% , problema de mediu cu efecte grave , la fel de importanta ca taierile ilegale. Pentru a atinge media europeana a procentului de impadurire, Romania ar trebui sa impadureasca 1 000 000 ha terenuri neproductive. Din punct de vedere al volumului de masa lemnoasa din paduri, avem o acumulare masiva de peste 200 000 000 metri cubi de la precedentul Inventar Forestier National, ceea ce arata o valorificare a masei lemnoase( cu tot cu taieri ilegale) sub nivelul cresterii padurilor.

Combaterea taierilor ilegale – Due diligence – SUMAL

Prezinta Radu MELU – expert forestier WWF – Fondul Mondial pentru Natura

link Video
Sumar: In luna martie a intrat in vigoare un regulament european (Reg. 995/2010) al carui scop este reducerea la maxim a masei lemnoase taiate illegal prin interzicerea plasarii pe piata a acestui lemn. Principiile acestui regulament: bune practici adoptate de catre toti operatorii economici, monitorizare permanenta a organismului national de control (minister) pentru aplicarea acestor bune practice, evaluare nationala de risc pentru taierile ilegale, concentrarea controlului pe zonele de risc, transparenta publica a rezultatelor controlului. Sistemul national care poate fi folosit ca baza a acestei monitorizari este sistemul SUMAL(sistem integrat de urmarire a masei lemnoase-asigura trasabilitatea lemnului de la padure pe circuitul economic). De remarcat ca acest sistem este neadministrat, neutilizat sistematic de minister, sistemul de alarma si avertizare pentru monitorizarea taierilor ilegale nu este operationalizat de minister. Pentru punerea in aplicare a regulamentului european ministerul nu a facut nimic.

Vanzarea masei lemnoase exclusiv in forma fasonata

Prezinta Ciprian PAHONTU – consilier ROMSILVA

Link Video
Sumar: Obligarea proprietarilor de a vinde exclusiv lemn sub forma fasonata este ca si cum i-ai pune pe fermieri sa nu mai vanda oua, ci doar omleta. Vanzarea exclusiva a lemnului in forma fasonata de la 1 ianuarie 2014 nu este posibila dinmotive tehnice, economice si juridice. Romsilva nu dispune de spatiile necesare pentru sortare si depozitare a lemnului fasonat. Necesarul de lichiditate- investitii pentru a sustine exploatarea si stocurile de masa lemnoasa ar fi de 150 000 000 euro, bani pe care Romsilva nu ii are. Este nevoie de o perioada de tranzitie de minim 3-4 ani. Valorificarea masei lemnoase nu trebuie sa faca obiectul Codului Silvic. Taierile ilegale nu se reduc sau elimina prin aceasta masura. Dezvoltarea SUMAL la capacitate si aplicarea Reg. European 995/2010 este solutia. Ministerul nu a emis o hotarare de guvern pentru aplicarea acestui regulament.

Piata lemnului – concurenta – pozitia dominanta a Schweighofer

Prezinta Viorel MARINESCU – secretar general ASFOR

Link Video
Sumar: Asa cum a stabilit Adunarea Generala a Asociatiei Forestierilor din Romania, desfasurata in 25.05.2013 la Brasov in prezenta d-nei ministru Lucia Varga, consideram ca vanzarea lemnului exclusiv in forma fasonata este nefezabila,pornind de la argumentele Romsilva si ale proprietarilor privati. Pledam pentru o folosire durabila a resursei forestiere.

Supraimpozitarea sectorului forestier

Prezinta Paul DIMA – director PROFOREST

Link Video
Sumar: Padurile in Romania sunt suprataxate, exploatarile forestiere sunt suprataxate. Padurea este tratata ca un mare poluator. De la paduri se iau bani si se baga in altceva. Sunt multe taxe si impozite speciale, in conditiile in care venitul net, realizat de Romsilva ca etalon, este unul modic (2 euro/ha). Acelasi venit mediu pe hectarul de padure este in tarile vestice de 100 euro/ha. Nu este usor sa administrezi padure si impozitarea vine sa puna presiune suplimentara, in defavoarea folosintei forestiere a terenurilor. Terenurile agricole sunt scutite de impozit pe venit sub o anumita suprafata, cele forestiere nu sunt scutite. Folosinta agricola este puternic subventionata, cea forestiera nu. Pentru folosinta agricola au fost multe surse de finantare din fonduri europene. Pentru paduri nu. Mai important decat faptul ca padurea este suprataxata este faptul ca padurea este subfinantata.

Sustenabilitatea economica a administrarii padurilor

Prezinta Sandor ALPAR – sef Ocolul Silvic Liban Zetea

Link Video
Sumar: Vom enumera cateva probleme economice in administrarea padurilor : ariile naturale protejate au fost constituite fara acordul proprietarilor, cu restreictii partiale sau totale legate de valorificarea masei lemnoase, fara a fi acordate despagubiri proprietarilor. Proprietarii sunt in situatia de a aduce bani de acasa pentru ingrijirea padurilor. Statul nu a acordat ajutor pentru paza proprietatilor sub 30 ha si pentru realizarea studiilor de amenajarea padurilor (prevedere Legea 46/2008), blocand economic aceste proprietati ( peste 90% din padurile neadministrate au drept cauza acest blocaj economic de catre stat al micilor proprietati).

Relatia proprietar de padure – stat: traditii si nevoi locale vs. caracterul pur comercial al proiectului de cod silvic

Prezinta Bogdan Ioan TUDOR TODORAN – presedinte NOSTRA SILVA

Link Video
Sumar: In presa este preluat senzationalul, iar tema taierilor ilegale repetata obsesiv de catre d-na Ministru Lucia Varga primeaza in fata abordarilor contextuale, substantiale ale gospodaririi padurilor. Pentru comunitatile locale, padurea nu este un bun comercial şi nu reprezintă numai o valoare economica. Primeaza asigurarea resurselor vitale de lemn de foc si lemn de constructie. Există încă în zona rurală un mod de viata arhaic, traditional, proprietatea in devămăşie a moşnenilor sau indiviziune a composesorilor; obiceiul pământului este cel care a tinut legate comunităţile locale, fiind garanţia necesară pentru asigurarea drepturilor tuturor. Sunt presiuni, inclusiv in actualul proiect de modificare a Codului Silvic, pentru ca aceste proprietati sa nu mai fie indivizibile si inalienabile, sa poata fi instrainate. Presiunea economica prin suprataxarea proprietatii, birocratie, suprareglementare, are ca rezultat indirect instrainarea proprietatilor. Acesta este obiectivul noului cod silvic?

Atragerea fondurilor europene pentru sectorul forestier

Prezinta Dorel FECHETE – presedinte Asociatia Administratorilor de Paduri

Link Video
Sumar: In sectorul forestier, interesul si efortul statului pentru atragerea fondurilor europene este aproape zero, rata de absorbtie a fondurilor europene este foarte mica. Una dintre principalele masuri trebuia sa fie Masura PNDR 221 ”Prima impadurire a terenurilor agricole”. Rata de absorbtie pe aceasta masura este sub 3 %. Plasarea domeniului Padurilor la Ministerul Mediului si al autoritatii de implementare al PNDR la Ministerul Agriculturii, fara ca sectorul forestier sa fie reprezentat in grupurile de lucru care definitiveaza fisele masurilor, creaza premisele unui esec si pentru exercitiul financiar 2014-2020.

 
Top