Liber la supraexploatarea pădurilor

Publicat la: 12.06.2012| Comentarii|Fisiere atasate
 
Liber la supraexploatarea pădurilor

Astăzi, 12 iunie 2012, proiectul de modificare a Codului Silvic – Legea 46/2008 – reintră în dezbaterea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară si servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Noile modificări ale Codului Silvic sunt propuse de un grup de presiune din Camera Deputaţilor, avându-i în frunte pe parlamentarii ce provin din foştii angajaţi ai RNP – ROMSILVA (Ion Dumitru, Tabugan Ion, Gheorghe Tinel, Pavel Horj, Beres Stefan Vasile, Filip Georgescu, Ovidius Mărcuţianu), cu girul Ministerului Mediului şi Pădurilor, care susţine la comandă politică proiectul de modificare.

Interesele economice ale Regiei Naţionale a Pădurilor, transpuse în amendamente la Codul Silvic, vor duce la tăierea abuzivă a zeci de milioane de metri cubi de lemn din pădurile ţării.

Aceste tăieri se vor produce ca urmare a eliminării din Codul Silvic actual a prevederilor care instituie posibilitatea anuală, în prezent aceasta neputând să fie depăşită decât din economiile făcute din aplicarea amenajamentelor silvice în anii precedenţi. Astăzi nu este posibil să se taie în avans lemnul din pădure, lucru care se doreşte a fi schimbat acum, modificările propuse permiţând a se exploata posibilitatea de 10 ani chiar şi în 2-3 ani, după care urmează refacerea amenajamentelor şi reîncepe exploatarea (refacerea amenajamentelor este interzisă de Codul Silvic, dar urmează să fie eliminată).

În acest mod se pot exploata „cu acte în regulă”, dar în mod abuziv, zeci de milioane de metri cubi – printre altele şi mai ales în pădurea statului – se legalizează astfel un abuz fără precedent asupra pădurilor României.

Nimeni nu se teme de efectele asupra mediului, fiind mai importante interesele de grup, camuflate într-un proiect de lege stufos, dar care nu-şi propune modificări de substanţă, ci numai rezolvarea comenzilor venite pe firul scurt al RNP.

Un alt aspect important: proiectul de modificare nu suflă o vorbă despre iminenta aplicare a Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 12.11.2010.

România are obligaţia de a o aplica acest Regulament literă cu literă, începând din 03 martie 2013. Actul normativ european prevede obligaţia agenţilor economici care plasează lemn pe piaţa Uniunii Europene de a asigura legalitatea provenienţei acestuia şi respectarea unor condiţii foarte clar stabilite de forurile europene.

În loc să pună în aplicare a Regulamentului prin aceste modificări ale Codului Silvic, fiind obligatoriu pentru fiecare ţară din UE, Camera Deputaţilor şi Ministerul Mediului şi Pădurilor se ocupă de modificări inutile, otrăvite şi puse în slujba unor interese strict economice – pădurea şi mediul sunt pagube colaterale (se răsplăteşte astfel implicarea RNP în campaniile electorale?).

România riscă în mai puţin de 10 luni infringement-ul, proprietarii de pădure din ţară riscă să rămână fără venituri şi agenţii economici de profil riscă blocarea completă a pieţei lemnului – se includ aici toate produsele care au în componenţă lemn: hârtie, mobilă, materiale de construcţie, etc. Legat de această problemă stringentă şi foarte importantă nici Ministerul Mediului şi Pădurilor, nici Parlamentul, nu au făcut nici un pas, nu au nicio strategie şi nicio viziune.

Se încearcă cu toate forţele adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor a acestui proiect de modificare a Codului Silvic, fără a se ţine cont de părerea specialiştilor, pierzându-se ultima ocazie să se pună de acord legislaţia românească cu Regulamentul 995/2010, la timp.

Federaţia NOSTRA SILVA, se opune vehement adoptării proiectului de modificare a Codului Silvic sub această formă, urmând a susţine o conferinţă de presă pe această temă, unde vom detalia elementele negative din acest proiect de modificare.

Dacă totuşi proiectul de lege va ajunge în Plenul Camerei Deputaţilor, vom organiza un meeting de protest în faţa Parlamentului, coagulând societatea civilă, domeniul forestier şi al protecţiei mediului.

FEDERAŢIA PROPRIETARILOR DE PĂDURI ŞI PĂŞUNI DIN ROMÂNIA – NOSTRA SILVA

 
Top