Holzindustrie Schweighofer & Illegal Timber
TRANSCRIPT
Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație de mediu cu birouri în Washington D.C. și Londra a dat publicității filmări care expun conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, acceptând cu bună știință și recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație.
Aceste dovezi apar în vreme ce Holzindustrie Schweighofer a fost identificată în România drept jucând un rol central în eforturile de a stopa noul Cod Silvic. Acest cod se află în dezbaterile finale din Parlament.
În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decâ tatât, aceștia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn.
Pe 23 martie, PreședinteleRomâniei a retrimis noul cod silvic inapoi în Parlament pentru amendamente și dezbateri. La scurt timp a fost dată publicității scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către primul ministru al României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar amenințând cu efecte negative asupra comerțului dintre Austria și România, în general.
Un al doilea document de la Ambasada Austriei la Bucureșt iprezintă îndemnul către Guvernul României de a se întâlni cu Schweighofer pentru a ajunge la o înțelegere în legătură cu noul Cod Silvic. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.
“România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumusețe și valoare unică”, a spus Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA SUA. “Această luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câștigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpară cu bună știință și recompensează lemnul ilegal.”
Holzindustrie Schweighofer este o companie austriacă care procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord.
Tăierile ilegale amenință ultimele păduri seculare ale Europei. Peste 60% dintre acestea sunt încă adăpostite în România. Pădurile României sunt casa urșilor, lupilor și a râșilor care se află aici în număr mai mare decât în toată Europa la un loc, cu excepția Rusiei.
...