Dezbatere “Legea Junglei sau Cod Silvic?”
Mai jos aveţi întreaga listă de redare a înregistrărilor dezbaterii “Legea Junglei sau Cod Silvic?”
sau …
- Partea 1-a
- Partea 2-a
- Partea 3-a
- Partea 4-a
- Partea 5-a
- Partea 6-a
- Partea 7-a
- Partea 8-a
- Partea 9-a
- Partea 10-a
- Partea 11-a
- Partea 12-a
TRANSCRIPT
CUM S-A CONSTRUIT IMPERIUL SCHWEIGHOFER
Ce inseamna in anul 2015 investitia Schweighofer?
- in perioada 2002 – 2015 au investit in Romania 778 milioane Euro;
- investitia a dus la o cifra de afaceri de 510 milioan Euro in 2013;
- s-au platit taxe si contributii sociale de 28 milioane Euro in 2013;
- se estimeaza o cifra de afaceri in 2015 de 700 milioane Euro;
- la fabriciile din Sebes, Radauti, Siret si Comanesti sunt angajati 2600 de cetateni romani, numarul angajatilor urmand sa creasca la 3150 dupa deschiderea fabricii de la Reci, Covasna.
Cum achizitioneaza Schweighofer resursele:
I. masa lemnoasa
Prin contractul nr. 3969 din 30.11.2004, încheiat între SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER si SC SOFICARM SRL, s-a plătit un avans de 420.000 EURO pentru promisiunea de livrare a unei cantităţi de 22.000 mc masă lemnoasă.
SC SOFICARM SRL şi asociaţii săi nu au putut să exploateze legal masa lemnoasă şi au tăiat ilegal 6.688 arbori ilegal (5.222 metri cubi) pe care i-a livrat companiei SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER.
Aceste aspecte sunt consemnate în Rechizitoriul nr. 75/P/2005 din 3.12.2009 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi.
Tot în rechizitoriu procurorul consemnează că societatea
„a tăiat masă lemnoasă ilegal PENTRU CĂ TREBUIA SĂ-ŞI ONOREZE CONTRACTELE către SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL” (pag. 7, paragraful 6).
În acelaşi sens sunt şi alte rapoarte de control ale ITRSV, care consemenază destinaţia finală a unor cantităţi impresionante de lemn ilegal: SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL.
CONTROALE OFICIALE ALE DEPARTAMENTULUI PADURI - 2013:
Ocolul Silvic Dobreşti – RNP – Bihor – pagubă de peste 1.400.000 EURO;
Ocolul Silvic Sudrigiu – RNP – Bihor – pagubă de peste 700.000 EURO;
Ocolul Silvic Gârda – RNP – Alba – masă lemnoasă dispărută din proprietatea statului de peste 200.000 mc, cu o pagubă de 12.468.000 EURO;
Ocolul Silvic Domneşti – RNP – Argeş – 915 ha pădure rasă, 1600 ha pădure cu o consistenţă sub 20% - pagubă zeci de milioane de EURO;
Direcţia Silvică Cluj – RNP – numai la Mărişel s-a stabilit un prejudiciu de peste 4.500.000 EURO + DNA CLUJ –directorul direcţiei Traian Mariş a fost condamnat pentru constituirea unei structuri de şpagă de la pădurari care ajungea şi la 20.000 EURO pe an.
A AJUNS VREUN METRU CUB DIN LEMNUL ILEGAL LA SCHWEIGHOFER?
SI-A PASTRAT SI IN ACEST DOMENIU COTA DE PIATA?
II. terenul fabricii de la Radauti
În anul 2004, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER şi-a manifestat interesul pentru o investiţie de peste 100.000.000 euro pe raza judeţului Suceava.
Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a beneficiat, din partea investitorului susmenţionat, de informaţii privind aria în care cel dintâi urma să- şi dezvolte capacităţile industriale şi să construiască un centru administrativ, respectiv, comuna Satu Mare, aflată în proximitatea municipiului Rădăuţi.
Sarcina numitului BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost de a achiziţiona circa 130 ha de teren arabil de la diverşi proprietari care deţineau această suprafaţă sub formă de parcele, urmând apoi a le revinde la preţuri extrem de profitabile investitorului austriac.
BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a întâmpinat greutăţi pentru un număr de 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială (unele dintre ele aflându-se chiar în centrul ariei vizate de HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER şi constituind mici „insule”);
Numitul BABIUC Constantin Gavril a fost PRESAT DE HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER să rezolve această situaţie sub sancţiunea pierderii, inclusiv de către acesta a unor sume semnificative de bani.
În acest context, BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a apelat la judecătorul BĂRBUŢĂ BOGDAN ILARION-COSTICĂ, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de:
22.03.2005 – un număr de 21 de hotărâri judecătoreşti;
23.05.2005 – un număr de 25 hotărâri judecătoreşti;
30.09.2005 – un număr de 12 hotărâri judecătoreşti;
18.10.2005 – un număr de 11 hotărâri judecătoreşti.
Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril.
Hotărârile susmenţionate au fost emise de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică prin atestarea unor fapte neconforme realităţii, utilizând înscrisuri sub semnătură privată falsificate şi cunoscând modalitatea frauduloasă în care acestea au fost încheiate şi prin vicierea procedurii de citare şi de comunicare a părţilor.
Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeţei de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuţi (cu sprijinul judecătorului Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul susmenţionat, direct sau prin intermediari, în cursul anului 2005-2007 catre HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER.
In anul 2008 Se inaugureaza fabrica Schweighofer de la Radauti:
suprafata de 50 ha;
capacitate de debitare de 1,45 milioane metri cubi.
La 7.10.2014 Directia Nationala Anticoruptie ii trimite in judecata, alaturi de alti 10 inculpati, pe:
BĂRBUŢĂ BOGDAN-ILARION COSTICĂ, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
-luare de mită
-trei infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una continuată
-complicitate la luare de mită,
-complicitate la şantaj,
-trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă în formă continuată(69 acte materiale);
DÎMBU DUMITRU, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (şef secţie al Secţiei de urmărire penală, la momentul săvârşirii faptelor), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
-trafic de influenţă
-6 infracţiuni de favorizarea făptuitorului între care una în formă continuată
-complicitate la şantaj,
-instigare la compromiterea intereselor justiţiei,
-abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit,
-instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
-folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite
OLĂREAN AUREL, primar al Municipiul Rădăuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
-şantaj (3 acte materiale);
-complicitate la şantaj,
-abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
BABIUC CONSTANTIN-GAVRIL, administrator în cadrul S.C.NIKODEMUS-BABIUC SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
-dare de mită,
-cumpărare de influenţă
-şantaj,
-spălare de bani (2 infracţiuni)
- complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 acte materiale);
-complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
III. muntii Galbenu, Puru, Petrimanu
Incepand cu anul 2005, un procurator, Basaraba Mircea, fost ofiter de securitate, a folosit acte falsificate şi a corupt funcţionari ai Statului Român (sef de ocol silvic, primar, secretar, notari, un director al Arhivelor Nationale), obtinand, ilegal, reconstituirea dreptului de proprietate asupea a TREI MUNTI de pe raza Judetului Valcea.
Există o corespondenţă prin email, cu 6 luni înainte de retrocedare, prin care reprezentanţii SCHWEIGHOFER au stabilit preţul cu procuratorul pentru vânzarea pădurii.
Concret: validarea dreptului de proprietate s-a facut la 13.07.2006. Punerea in posesie s-a facut la 31.07.2006. Titlurile de proprietate s-au emis la 8.08.2006. Pentru alte suprafete punerea in posesie s-a facut in 27.07.2006, in aceeasi zi fiind emis si titlul de proprietate. La 23.08.2006 s-au incheiat contractele de vanzare-cumparare cu CASCADE EMPIRE (194 + 111 ha). Tot la 23.08.2006 s-au mai vandut si 4500 mc masa lemnoasa. La 20.03.2008 s-a vandut si suprafata de 344 ha.
Exista un email din 11.12.2005 intre Lucian Petre (Cascade Empire - Schweighofer) si Mircea Basaraba. In email se discuta despre o vizita in teren, despre alte negocieri, o oferta din 08.12.2005, inclusiv o varianta din care sa-i ramana procuratorului 200 Euro la hectar. Practic, vânzarea către SC CASCADE EMPIRE SRL era stabilită cu minim şase luni înainte de retrocedare.
SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL şi SC CASCADE EMPIRE SRL folosesc în afaceri comerciale împuterniciţi care au calitatea de inculpaţi în dosare penale.
La 26.11.2007 se incheie un contract de prestari servicii (nr. 152) intre firma CASCADE EMPIRE SRL si persoana fizica Basaraba Mircea. Prin acest act SC Cascade Empire SRL se obliga sa-i vanda domnului Basaraba Mircea 15 hectare teren forestier in muntele Puru, judeţul Vâlcea, precum si sa-i cedeze 114,56 hectare teren forestier tot in muntele Puru, in schimbul carora Basaraba Mircea se obliga sa cedeze la randul sau o suprafata identica, situata in vecinatatea altor proprietati ale firmei austriece.
Suprafata de 114,56 hectare urma sa fie folosita pentru implementarea unei statiuni turistice. In prealabil toata aceasta suprafata urma sa fie defrisata si scoasa din fondul forestier, masa lemnoasa urmand a fi livrata la SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL.
Există o corespondenţă scrisă între Mircea Basarabă şi SC CASCADE EMPIRE SRL prin care acesta explică toate serviciile pe care le-a făcut pentru domnul Gerald Schweighofer (inclusiv creşterea de zeci sau mii de ori a valorii terenurilor forestiere).
In 2012 si 2014, procuratorul CASCADE EMPIRE, Mircea Basarabă, este trimis în judecată, alături de alţi inculpaţi, de DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
participatie improprie la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave,
inselaciune,
dare de mita,
fals material in inscrisuri oficiale,
uz de fals,
luare de mita,
favorizarea infractorului, etc
IV. comunitati istorice de proprietari
La 25.05.2004, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1758 autentificat de BNP Georgeta Fraţian, SC CASCADE EMPIRE SRL a cumpărat suprafaţa de 578 hectare teren forestier de la Obştea Moşnenilor Izvorani pentru preţul de 751.920 EURO.
Prin sentinţa civilă nr. 810 din 18 aprilie 2007 pronunţată de Judecătoria Vălenii de Munte în dosarul 1526/2006, s-a anulat contractul de vânzare-cumpărare nr. 1758 din 25.05.2004.
În apel, preşedintele obştii a fost convins de CASCADE EMPIRE să renunţe la judecată.
Un caz similar – o achiziţie ilegală – la composesoratul Câmpul lui Neag, judeţul Hunedoara.
Influenteaza Holzindustrie Schweighofer legislatia Romaniei pentru consolidarea pozitiei dominante?
Pe 22.09.2014 GERALD SCHWEIGHOFER inregistreaza o scrisoare la cabinetul Primului-Ministru Victor-Viorel Ponta.
Prin scrisoare se solicita o “INTALNIRE URGENTA” pentru a discuta subiectul delicat al Codului Silvic: art. 63 alin. (5) lit. f).
Votul final asupra codului silvic trebuia sa aiba loc la 30.09.2014.
Pe 29.09.2014 primul-ministru Victor-Viorel Ponta a anunțat amânarea votului.
A avut loc, intre 22.09 – 29.09.2014 “intalnirea urgenta” intre domnul Victor-Viorel Ponta si reprezentantii Holzindustrie Schweighofer?
Cert este ca ambasadorul agreat al Austriei, Gerhard Reiweger, avertizeaza Ministerul Mediului ca adoptarea Codului Silvic ar “influenta puternic activitatile unei mari societati austriece”.
La 25.02.2015 Camera Deputatilor adopta Codul Silvic.
De remarcat pozitia primului-ministru Victor-Viorel Ponta la explicarea votului: “vreau sa explic de la tribuna Parlamentului ca interesele private ale marilor companii neromanesti care exploateaza in mod excesiv lemnul in Romania si-au gasit din pacate reflectarea in Parlament si de aceea avem si voturi contra”.
La 23.03.2015, domnul Klaus Iohannis formuleaza o cerere de reexaminare a Codului silvic, trimitand legea la Parlament, principalul argument reprezentandu-l chiar articolul incriminat de HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER.
Exista o scrisoare a domnului Gerald Schweighofer catre domnul Presedinte Klaus Iohannis?
Exista o scrisoare a ambasadorului Austriei, domnul Gerald Reiweger, catre domnul Presedinte Klaus Iohannis?
Cat de mult au influentat acestea decizia Presedintelui Romaniei?
Prin retragerea Codului Silvic in 2014 si cererea de reexaminare din 2015, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER si-a atins obiectivul: interesul companiei nu a fost atat sa se opreasca aparitia Codului Silvic, cat sa se temporizeze adoptarea, perioada in care sa finalizeze si sa devina operationala fabrica de la Reci, judetul Covasna.
...